Kampanyalar

Yurtdışında Kredi Kartı Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yurtdışında kredi kartı kullanımı konulu yazı dizimizde şimdiye kadar online kredi kartı kullanımı ve yurtdışı seyahatlerinde kart kullanımı konularına değindik. Sıradaki konumuz da yurtdışı seyahatlerinizdeki kart kullanımında dikkat etmeniz gereken noktalar.

Dikkat edilmesi gereken konuların hepsinin bilmemiz ve size aktarmamız elbette mümkün değil. Ancak bilgimiz dahilindeki konuların sizlere yurtdışı seyahatlerinizde kredi kartı kullanırken faydalı olacağına inanıyoruz. Bu nedenle işinize yarayacak bazı önemli bilgileri kısa başlıklar halinde sıraladık :

Bütçe oluşturun

Yurtdışına çıkınca alışveriş yapmadan dönmek imkansız gibi bir şey. Yurtdışında olmanın da etkisi ile insan kendini normal şartlar altında hiç ihtiyacı olmayacak ürün ve hizmetleri satın almış bulabiliyor. Bu sebepten özellikle yurtdışında, kredi kartı kullanın veya kullanmayın mutlaka bir bütçe yapıp buna bağlı kalmanız gerekir. Kartınızı kullanmak için her cüzdanınızdan çıkardığınızda, bütçenizin neresinde olduğunuza dair bir fikriniz olmalı. Özellikle yukarıda bahsettiğimiz, gerçekten ihtiyacınız olmayan ancak almak istediğiniz irili ufaklı ürün ve hizmetleri satın alırken her zaman bütçenizi düşünmelisiniz.

Bütçe belirleme konusunda kredi kartı kullananlara özel bir önerimiz olacak. Bütçe olarak asla sahip olduğunuz kredi kartlarının limitini kullanmayın. Bu gerçekten çok ama çok kötü bir fikir olur. Belirlediğiniz bütçe rakamını gideceğiniz ülkenin para birimine çevirin ve ülkede yaptığınız harcamalarınızı toplayarak bu bütçeyi aşmamaya özen gösterin. Bütçe yapmadan veya bütçeye uymadan hareket edilirse özellikle tatil sonrası bir anda kendinizi bir kredi kartı borç batağında bulabilirsiniz.

Kartların arkasını imzalayın

Kredi kartlarınızın arkası mutlaka imzalanmış olsun. Sadece yurtdışında kullanılacak kartlar için değil, tüm kredi kartlarınızın arkasındaki imza için ayrılmış bölümü imzalamış olmanız önemli. Türkiye uygulamalarında görülmese bile birçok ülkede kasada çalışan personel slip üzerine atılan imza ile kartın arkasındaki imzayı karşılaştırmak suretiyle kontrol etmekte ve benzerlikten şüphe etmesi durumunda satış işlemini iptal etmekte.

Zorunda kalmadıkça tek kart kullanın

Yurtdışında kart kullanmayı planlıyorsanız yanınıza iki ayrı ayrı ödeme sistemine ve ayrı bankaya ait kredi kartı alın demiştik. Ancak acil bir durum olmadıkça ikinci kartı kullanmakta acele etmeyin. Kredi kartının ilk seferde provizyon alamaması durumunda panik yapmadan aynı kartı en az iki kara daha denetin. Üç defa arka arkaya onay vermemesi durumunda yedekteki kredi kartını çıkarmayı düşünün. Tek kredi kartı kullanımı daha sonra harcamaları incelemek isterseniz de faydalı olacaktır.

Kart sliplerini saklayın

Yurtdışında harcama yaptığınız kredi kartı sliplerini ve bunlara ait kasa fişlerini saklayın. Mükemmel bir dünyada sakladığınız kredi kartı sliplerini ve kasa fişlerini, yurtdışı harcamalarınızın yansıdığı ekstre elinize geçip karşılaştırdıktan sonra atabilirsiniz. Pratik ama daha az mükemmel olan dünyamızda ise çoğunlukla üye işyelerinden kaynaklanan bazı durumlarda yurtdışında yapılan harcamaların tamamının kartınızın ekstresine yansıması birkaç ayı bulabiliyor. Bu nedenle seyahat dönüşü slip veya harcamalarınıza ait kasa fişlerinin ne kadar tuttuğunu hesaplayıp bunla ilgili ödemeleri yapmak için yeterli kaynağınız olup olmadığının tespitini yapıp parasını bir kenara ayırmanızı tavsiye ederiz. Yaptığınız harcama ekstrenize hemen yansımamış olması durumunda sevinmemek lazım. Zira, söz konusu harcama hemen olmasa da birkaç vakte kadar mutlaka kredi kartı ekstrenizde görünecektir. O yüzden sliplerden kurtulmak için asgari üç ay beklemenizi öneririz.

Yurtdışında kredi kartı ile nakit çekmek

Kredi kartı kullanımı sırasında tüketicileri düzenli olarak nakit avans kullanmamaları konusunda sık sık uyarıyoruz ancak yurtdışına gitmeden önce ziyaret edeceğiniz ülkenin para birimini bulmak her zaman mümkün olmuyor. Bu durumda yurt içinden yaygın bir para birimi (USD veya Avro) alıp gittiğiniz ülkenin para birimine çevirmeniz gerekebiliyor. Bu işlemleri nerelerde yaptığınıza bağlı olarak çok ciddi maliyetlerle karşılaşabilirsiniz. Bu sebeple gittiğiniz ülkenin kur bilgileri hakkında bir fikriniz olmasına dikkat edin. Fahiş kurların uygulandığı yerlerde nakit avans çekmenin daha avantajlı olduğu durumlara denk gelebilirsiniz. Unutmayın nakit avana sürekli tercih edilirse, maliyeti mantık dışı bir işlem türüne dönüşür. Arasıra (tek seferde 200 USD'yi geçmeyecek şekilde ve toplam kart limitinin %50'sini aşmamak kaydı ile) sağladığı pratiklik açısından kullanılması avantajlı bile olabilir.

Amerika'da kredi kartı kullanımı

kuzey Amerika'da kredi kartlarında çip kullanılmıyor. Bunun arkasında yatan sebeplerden biri kredi kartı harcamalarının issuer şirketler tarafından sigorta teminatı altına alınması. Bir başka sebep ise Amerikan mağazalarının çoğunda yazar kasaların aynı zamanda pos gibi çalışmasına imkan verecek bir entegrasyon bulunması (bu uygulama bir dönem Türkiye'deki büyük süpermarket ağları tarafından kullanılıyordu).

Amerika'da birden fazla yazar kasa bulunan mağazalar ve süpermarketlerde yazar kasalardan yapılan satışlar aynı anda şirketin stok kontrol sistemine kablosuz ağlar vasıtası ile iletilir. Stok kontrol sistemine iletilen bilgiler içerisinde ürüne ait barkod bilgisinin yanısıra, satın alınan kredi kartına ait manyetik bant üzerinde yer alan kart numarası ve son kullanma tarihi bilgileri de iletilmektedir. Kablosuz ağlar ve bilgisayarlar hakkında biraz bilgi sahibi kötü niyetli kişiler bu tür mağazaların yakınına büyükçe bir araç ile parkederek kablosuz ağlardan gönderilen paketlerin içersindeki kredi kartı bilgisini toplayıp bunları internet üzerinde kart numarası başına 10 cent'e satarak çok kolay para kazandıkları için bu popüler dolandırıcılık tekniği hala mevcuttur.

Bankaların güvenlik bölümleri özellikle bu sistemlerin yoğun olarak kullanıldığı mağazalarda alışveriş yapan müşterilerin kartlarını otomatik olarak kapatıp yeni kart basıp gönderiyorlar. Eğer çalıştığınız banka böyle bir çalışma yapmadıysa ve kart bilgilerinizi kopyalanıp kopyalanmadığı konusunda içiniz rahat etmiyorsa, kartınızı iptal edip yeni kart bastırmanız bu konuda güvende hissetmek için bir önlem olacaktır. Kart kapanıp yeni kart yeni bir numara ile üretileceğinden kartınızı güvenli bir şekilde kullanabilirsiniz.