Kampanyalar

Visa Kart ve Mastercard Arasında Ne Fark Var

Dünyadaki lider kredi kartı şirketlerinden olan Visa ve Mastercard bugün dünyadaki iki büyük rakiptir. Bu iki dev kuruluş temelde kredi kartı ve banka kartı ödeme sistemleri işletmektedir.

Visa toplam 1 milyar kartı olduğunu iddia etmektedir ve Mastercard da 2500 bankanın kendi kartını kullandığını söylemektedir. Dünya üzerindeki bu kartları kullanan toplam 20 milyonun üzerindeki noktaya baktığımızda farklılık bulmak oldukça zordur.

Temel farklılıklar bazı ürün adlarında ve tüketicilerin farkedemeyeceği operasyonel detaylarda bulunnmaktadır. İki ödeme sisteminin arasında hangisinin daha yaygın olarak kullanıldığı konusunda ise net bir cevap vermek oldukça güç. Yaygınlık ülkeden ülkeye, bölgeden gölgeye farklılık gösterebiliyor.

Türkiye'yi ele alırsak bankalar ve bu ödeme sistemleriyle yaptıkları anlaşmalar nedeniyle yine bir farklılık söz konusu. Örnek vermek gerekirse Bonus Card lansmanı sırasında Mastercard tarafından sağlanan avantajlar, CO-Branding ve çip teknolojisi ile ilgili daha avantajlı süreçleri nedeniyle Garanti Bankası'nın ağırlıklı olarak Mastercard'ı tercih ettiğini biliyoruz. Aynı şekilde Akbank Access markası ile piyasaya girerken Mastercard'ı tercih etmişti. Öte yandan Finansbank Visa ile yaptığı bazı anlaşmalar nedeniyle ağırlıklı olarak Visa Card dağıtmaktadır. Bankaların Visa veya Mastercard tercihleri konusunda belirleyici olan bu ödeme sistemleri ile yaptıkları anlaşmalardır.

Çoğu tüketicinin düşündüğünün aksine Visa ve Mastercard arasında önemli bir fark yoktur.Her iki kart da 150'den fazla ülkede kabul görmüştür ve iki karttan sadece birini kabul edip diğerini reddeden yer yok gibidir. Aksine iki kurum hakim oldukları bölgeler söz konusu olduğunda birbirlerinin de alt yapısından faydalanmaktadırlar.

Ancak Visa ve Mastercard kredi kartlarını ayrı ayrı işletirler. Aslında pazarladıkları şey bir ödeme sistemidir. Her iki şirket istedikleri bankalarla kredi kartlarında bu ödeme sistemini kullanmaları için anlaşırlar. Bu sebeple siz kredi kartınızla ilgili tüm ödemelerinizi Visa'ya veya Mastercard'a değil, bankanıza ödersiniz. Visa ve Mastercard ise kendi ödeme sistemini seçen bankalardan gerçekleşen ciro üzerinden para kazanır.

Uzun lafın kısası siz tüketiciler için kredi kartınızın Visa veya Mastercard olmasının bir önemi yoktur. Bundan on sene önce bulunduğunuz banka, ülke veya bölgede kullandığınız ödeme sistemi provizyon performansı açısından bir önem teşkil ediyordu, ancak geçen zaman ve gelişen teknoloji bu farkı tamamen ortadan kaldırmıştır.

Kredi kartı seçiminde tüketicilerin asıl dikkat etmesi gereken konular kredi kartına uygulanan faiz oranları, destek hizmetleri, ödül sistemi ve diğer ücretlerdir. Tabi kredi kartını kullanırken doğru şekilde kullanımına ne kadar özen gösterdiğiniz de önemlidir. Visa veya Mastercard seçimi giderlerinizi etkilemeyecektir.

Eğer cüzdanınızda iki tane kredi kartınız varsa, birini Visa diğerini Mastercard olarak seçebilirsiniz. Böylece iki firmadan bir mali açıdan güçlü sarsıntı yaşarsa ve Visa veya Mastercard'tan birini kabul eden bir yer bulmakta zorlanırsanız diğer kartınızı kullanabilirsiniz.

Özellikle sık sık yurt dışına giden tüketiciler açısından cüzdanlarında her iki ödeme sistemine ait farklı bankalardan birer adet kart olması, ödeme anında provizyon ile ilgili bazı sorunlarla karşılaşılmasına engel olacaktır.