Kampanyalar

Kredi Kartı Numarası Nedir ? Ne anlamı vardır ?

Kredi kartı numarası 16 haneli bir sayı dizisinden oluşur. Bu numara tek başına size birşey ifade etmeyebilir ancak parçalara böldüğümüzde kredi kartı numarasının aslında göründüğünden daha anlamlı bir yapıya sahip olduğunu görürsünüz.

Kredi kartı numarasındaki ilk sayı kartın hangi ödeme sis
temini kullandığını anlatır. Yani kartınızın Visa mı yoksa Mastercard mı kullandığını gösterir (Visa ve Mastercard arasındaki farklara daha önce bir yazımızda değinmiştik). Visa kullanan kartlarda kredi kart numarası 4, Mastercard kullanan kartlar da kredi kartı numarası 5 ile başlar.

Kredi Kartı NumarasıKredi kartı numarasının birinci hanesi de dahil olmak üzere prefix denen ilk 6 hane kartın hangi banka tarafından verildiğini belirtir. Bu numara Bank Identification Number (BIN), yani kartı veren bankayı tanımlayan numaradır.

İlk 6 haneyi izleyen 9 hane banka tarafında müşteriye atanan hesap numarasıdır. Bu 9 hane 0-9 arasındaki sayılardan oluşur. Bu da 109 kombinasyon, yani banka başına 1 milyar olası hesap numarası demektir. Kısacası iki kredi kartı numarasının birbiriyle aynı olması neredeyse imkansızdır.

Kredi kartı numarasındaki son sayı ise check digit denilen bir güvenlik sayısıdır. Bu sayı ile "Luhn" ya da "Mod 10" gibi algoritmik yöntemlerle kredi kartı numarasının geçerli bir numara olup olmadığının kontrolü yapılır.