Kampanyalar

Ev Hanımlarına Kredi Veren Bankalar

"Ev hanımlığı" herhalde yeryüzünde en zor ve yoğun mesaiye sahip, bununla beraber karşılında alınan ücreti en düşük işlerin başında geliyordur. Hatta bu iş karşılığında çoğu zaman alınan bir bedel bulunmaz. Böyle bir bedel söz konusuysa bile saat ücreti olarak hesaplandığında çok da iyi bir ücreti olduğu söylenemez. Ücretle ilgili bu belirsizlik nedeniyle tüketici finansman ürünleri başvuruları için yapılan kredi risk değerlendirmesi açısından da kredi verilmeye uygun, cazip bir meslek dalı olarak kabul edilmez. Bir çok ev hanımı yaptıkları kredi / kredi kartı başvurularının onaylanmamasından şikayet etmektedir. Bu nedenle ev hanımlarına kredi veya kredi kartı veren bankaların kimler olduğu internette hep bir merak konusu olmuştur.

Yazılarımızda zaman zaman değinmişizdir, tüketici finansmanı ürünleri sunan kuruma geleceğe yönelik gelirler karşılık gösterilerek (bazı durumlarda ek olarak sahip olunan mal varlığı), tüketiciyle kurum arasında bir borç alacak ilişkisi kurulur. Ülkemizdeki ev hanımlarının harcadıkları saat ücreti karşılığının ne olduğu veya yaklaşık sayısal bir bedel yasal platformda kabul görecek şekilde hesaplanmış olmadığından, tüketici finansmanı ürünleri başvuru değerlendirmelerinde kabul edilmeleri çok sık rastlanan bir durum değildir.

Yazımızın bundan sonraki kısmında ev hanımlarına kredi veren bankaları isim isim saymamız malesef mümkün değil; çünkü bu durum, bankaların ekonomik gelişmelere bağlı olarak değişen kredi politikalarıyla beraber sık sık değişikliğe uğrar. İsim verirsek bundan iki yıl sonra şartlar değiştiğinde yalancı durumuna düşeriz. Bunun yerine bu konuda başvuruları değerlendiren tahsis birimlerinin olumlu yanıt vermesine yardımcı olacak birkaç yöntem önermek istiyoruz.

Öncelikle önermek istediğimiz başvuruları mutlaka ilgili bankaların şubelerinden yapmanız gerekiyor. İnternet gibi alternatif dağıtım kanallarından yapılan başvuruların onay oranları konvansiyonel kanallardan, yani şubelerden yapılan başvurulara kıyasla her zaman daha düşük olmuştur.

Ev hanımlarına kredi başvurularında onay almak adına önerebileceğimiz yöntemlerden şüphesiz en kolayı, ev hanımlığı yapılan haneye gelir sağlayan kişilerden kredi sicili müsait olanların gelirlerini belgeleyerek başvuruda bulunan ev hanımına kefil olmaları.

Ev HanımlarıEv hanımlarının kredi veya kredi kartı başvurularında onay almalarına imkan verecek bir başka yöntem de başvuru sırasında mal beyanı. Sıradan bir tahsis elemanı, ev hanımı gibi bir mesleki ünvanla yapılan başvuruya önyargı ile yaklaşabilir. Bunu tersine çevirmek için değerlendirmeyi yapan kişinin sık rastlamadığı bir mal varlığı işe yarayacaktır. Üzerinize kayıtlı mal varlıkları varsa, bunlara ait sahiplik belgesi fotokopisini (otomobil için ruhsat, ev için tapu) başvuruya eklemek kritik önem taşıyacaktır. Bununla beraber sahip olunduğu iddia edilen herhangi bir kira geliri varsa, bu geliri belirtirken tapu fotokopisi ile desteklemek olumlu olacaktır.

Günümüzde kredi / kredi kartı başvuru değerlendirmelerde işin çoğunu karar ağaçları yaparlar. Kredi politikalarını belirleyen birimler tarafından hazırlanan karar ağaçlarını aşabilenlerin başvurularının onaylanması çok olasıdır. Karar ağacını aşabilmek için, başvuruyu değerlendiren kurum başvuru sahibi hakkında ne kadar çok detaylı bilgiye sahip olursa, o kadar iyidir. Bunun için böyle bir borç-alacak ilişkisi kurmayı düşündüğünüz bankada önceden bir mevduat ilişkisi kurmanız çok yardımcı olacaktır. Bu hesabı evin faturalarını ödemek için kullanarak banka ile düzenli bir ilişki kurarsanız, söz konusu banka bir süre sonra siz istemeden bir kredi kartı veya küçük limitli olsa da bir tüketici kredisi sunabilir.

Bankalarda hesap açmanın en riskli tarafı, söz konusu hesaba bankaların dönem içerisinde işlettikleri hesap işletim ücretidir. Günümüzde birçok banka otomatik ödemesi bulunan hesaplardan hesap işletim ücreti almıyor. Hesap açarken bu tür bankaları tercih etmeniz faydalı olacaktır. Aylık düzenli ödemelerinizi bu hesap üzerinden gerçekleştirirseniz, hem parayı yatırmaya gittiğinizde şube çalışanları ile tanışıklığınız olur ve zamanı geldiğinde sizinle ilgili olumlu görüş bildirebilirler, hem de faturayı ödesin diye verdiğiniz kapıcıya para üstünü kaptırmamış olursunuz.

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi ev hanımlarına kredi veren bankalara tek tek saymamız mümkün değil, ancak yukarıda önerdiğimiz yöntemler ile başvurarak kabul edilme olasığınızı arttırabilirsiniz.