Kampanyalar

3d Secure Sistemi Nedir ? Ne işe yarar

Son yıllarda artan internet kullanımına paralel olarak kredi kartı ile online yapılan alışveriş cirosunda da büyük bir artış izleniyor. Artan ciroyla beraber üye işyerleri ve kredi kartı ile alışveriş yapan tüketicilerin arasında gerçekleşen işlemlerin güvenliği ilgili olarak yaşanan sorunlarda da aynı oranda bir artış gözlenmekte.

Ülkemizde 3D Secure'u hem üye işyeri (acquirer), hem de kredi kartı (issuer) ayağında destekleyen banka sayısı çok olmasa dahi bu sayı gün geçtikçe artmaktadır. 3D Secure uygulaması yapı olarak biraz daha kompleks (hem banka hem üye işyeri tarafında güvenlik ve altyapı yatırımı gerektiriyor) olması nedeniyle bankalar tarafından tüm dünya çapında Chip & Pin uygulaması kadar çabuk benimsenmemekle beraber, gelişen teknolojinin ve 3D Secure'u destekleyen kredi kartları ve üye işyerlerine işlem itirazlarında sağladığı avantajlar nedeniyle artmaktadır.

Örnek vermek gerekirse, issuer ayağında 3D Secure'u destekleyen bir kredi kartı sahibi ve bu kredi kartını ile 3D Secure desteklemeyen bir üye işyerinden online işlem gerçekleştirildiğinde, kart sahibinin daha sonra bu harcamaya itiraz etmesi durumunda, 3D Secure işlemleri teşvik etmek amacıyla Visa ve Mastercard tarafından yayınlanan işlem protokollerine göre itirazlar kart sahibi lehine sonuçlanıyor.

3D Secure bu tür sanal poslarla yapılan işlemlerden kaynaklanan sorunları azaltmak amacı ile iki büyük ödeme sistemi olan Visa ve Mastercard tarafından geliştirilmiş bir sistemdir. Sistem temelde internet ödeme işlemlerinde sahtecilik ve işlem itirazlarını (chargeback) minimuma indirmeyi hedefleyen bir güvenlik çözümüdür.

3D Secure/SecureCode'un destekleyen bir kart ile ve 3D Secure/SecureCode'un desteklendiği bir sitede online alışverişin geçerli sayılabilmesi için, kart sahibinin yaptığı alışverişi, kendine özel şifresi ile onaylaması gerekmektedir. Kart sahibinin kimliği, tahsis edilen şifre ile kontrol edilmektedir.

Online ödeme işlemi sırasında tüketici, kartın issuer'ı olan bankanın web sitesine yönlendirilerek kredi kartına ait şifre ile onaylama işlemi gerçekleştirilmektedir. Tabi bunun yapılabilmesi için ilgili şifre tanımının kredi kartı sahibi tüketici tarafından issuer bankaya kredi kartını internet bankacılığı kanalıyla bankasına kaydedilmesi, karta bağlı bir şifre ve bir güvenlik sorusu/cevabı tanımlaması gerekmektedir.

Başarılı olarak gerçekleşen işlem sonunda; kart sahibi tarafından onaylanan, kartı çıkaran (issuer) banka tarafından dijital olarak imzalanan ve alışverişin kanıtı olarak üye kuruluş tarafından saklanan bir ödeme makbuzu yaratılmaktadır. Böylece k
art ile POS cihazı üzerinden yapılan işlemlerde kredi kartı sahibinin kimliğini ve alışverişi gerçekleştirdiğini kanıtlayan imzalı slip uygulamalarına benzer bir güvenlik yapısı oluşturulmaktadır. Bu kart sahibini tanımlama süreci, elektronik ödeme işlemlerindeki itiraz (chargeback) ve sahtecilik risklerini önemli ölçüde azaltmaktadır. Böylece hem üye işyerleri sahtecilik risklerinden korunmakta, hem de kart sahiplerinin kredi kartlarını internette kullanma endişeleri ortadan kalkmaktadır. Bu şekilde daha güvenli bir e-ticaret ortamı yaratılmaktadır.

Türkiye'de 3D Secure uygulamasında issuer ayağını başarılı şekilde destekleyen bankalar arasında Garanti bankası ve Yapı kredi bulunmakta. Kredi kartını kullandığınız bankanızın bu hizmetlere dahil olup olmadığını, sahibi olduğunuz kartın markasına göre (Visa veya Mastercard) web sitesinden öğrenebilirsiniz.

Ülkemizde 3D Secure uygulamasını destekleyen üye işyerlerini merak ediyorsanız bu işyerlerinin listesine buradan ulaşabilirsiniz.