Kampanyalar

Mortgage Nedir ? Konut Kredisinden Farkı Nedir Avantajları Nelerdir ?

Konut Kredileri ve Mortgage'in farkı nedir?
  • Bilinen konut kredilerinde faizler sabittir. Yeni yasa ile müşteriler sabit, değişken ve sabit+değişken faizli konut kredi kullanma imkanına sahip olacaktır.
  • Buna ek olarak bankalar tüketicilere sözleşmeden en az 1 gün önce genel bilgiler içeren ve sözleşme koşullarını içeren "Sözleşme Öncesi Bilgi Formu" vermesi zorunluluğu getirilmiştir. Tüketici teklifi kabul edip etmemekte serbesttir.
  • Değişken faizli kredi kullanılması halinde normal ve en kötü senaryoda oluşabilecek ödeme planı müşteriyle paylaşılacaktır. Faiz üst limiti sözleşmede yer alacaktır
Mortgage'in avantajları nedir?
  • BSMV(Banka Sigorta Muamele Vergisi) Yasa kapsamında kullandırılan konut kredileri bu vergiden muaftır. Bu da müşterinin aylık ödemelerine olumlu yönde yansıyacaktır. Ayrıca mortgage yasası gereği yapılacak sigortalarda sözleşme ve poliçe üzerinden alınan paralar ile alınan diğer masraflardan doğan BSMV'den de muaf olunacaktır.
  • Faiz oranı; Mortgage yasası ile kredi faiz oranları arasında birebir bir ilişki bulunmamaktadır. Yeni konut finansman sisteminin temel amacı öncelikle, sağlıklı çalışan bir ipotekli konut finansman sisteminin kurulması, bunun için hukuki ve teknik tüm altyapı faaliyetlerinin düzenlenmesi, birincil ve ikincil piyasa kuruluşlarının yapılanması ile finansal kaynak ve akışların oluşturulmasıdır. Mortgage sisteminin başarılı olması için ekonomik istikrar , tek haneli enflasyon rakamları ve düşük faiz oranları vb. koşuların sağlanması gereklidir.
Mortgage ile ilgili diğer soru ve cevaplar
  • Kimler mortgage sisteminden faydalanabilecek?
    Konut edinmek isteyen, kredi geri ödeme borçlarını karşılayabilecek ekonomik güce sahip tüm tüketiciler faydalanabilecektir.
  • Mortgage nedir? Konut Finansmanına İlişkin Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanunu (Mortgage Yasası) ile mortgage sistemin uygulanabilirliği sağlanabilecek midir?
    Kelime anlamı itibariyle, ipotek teriminin karşılığını oluşturmaktadır ve uzun vadeli konut finansmanı sistemidir. Sistemde edinilmek istenen konutun değeri eksperlerce değerlendirilir. Konut edinmek isteyen kişinin hazırladığı peşinat dışında kalan kısım kredi veren kuruluş tarafından ödenir. Konut alıcısı borcunu kredi veren kuruluşa uzun vadeli olarak geri öder. Bu anlamda mortgage sistemi mevcut yasal düzenlemede uygulanmaktadır. Kanun bazı alanlarda özel düzenlemeler getirilmektedir.
  • Tüketici dilerse kısa vadeli kredi de kullanabilir.
  • Krediler vadesinden önce kapatılabilecek midir? Erken kapama halinde tüketici herhangi bir komisyon ödeyecek mi?
    Evet kapatılabilecektir. Konut finansmanı kuruluşu, vadesinden önce ödenen taksitler için gerekli faiz indirimini yapmakla yükümlüdür. Faiz oranının sabit olarak belirlenmesi halinde, sözleşmede yer verilmek suretiyle, bir ya da birden fazla ödemenin vadesinden önce yapılması durumunda konut finansmanı kuruluşu tarafından tüketiciden, erken ödeme indirimi yapıldıktan sonra bankaya ödenecek toplam tutar üzerinden % 2'yi aşmamak üzere erken ödeme ücreti talep edilebilir. Oranların değişken olarak belirlenmesi halinde tüketiciden erken ödeme ücreti talep edilemez.
  • Geri ödemeler geciktirildiğinde veya yapılmadığında tüketiciler ne tür yaptırımlarla karşılaşacaklardır?
    Borçlunun temerrüde düşmesi halinde konut finansmanı kuruluşunun borçluya temerrüt tarihinden itibaren beş işgünü içerisinde iadeli taahhütlü posta yoluyla bildirimde bulunmakla yükümlü olduğu ve geri ödemelerin yapılmaması halinde kalan borcun tümünün ifasını talep etme hakkını saklı tutmuş olduğu durumlarda, bu hakkın ancak tüketicinin birbirini izleyen en az iki ödemede temerrüde düşmesi halinde kullanılabileceği ve bu hakkını kullanabilmesi için en az bir ay süre verilerek muacceliyet uyarısında bulunulması gerektiği düzenlenmiştir.
  • Mortgage kapsamında alınan bir konut kredisinin geri ödeme süresinde kredi borçlusunun ölmesi durumunda ne olacak?
    Kredi alana kredi verilmeden önce hayat sigortası yapılacak, kredi alanın ölmesi halinde geri ödemeler sigorta şirketi tarafından yapılacak, krediye konu konut kredi alanın mirasçılarına kalacaktır.
  • Konut dışında ticari amaçlı kullanılabilecek meskenler mortgage kapsamına girecekler mi?
    Hayır, ticari amaçlı meskenler mortgage kapsamında değildir.
  • Konut edinilmesi dışında, konutların yenilenmesi veya geliştirilmesi için de yasa kapsamında kredi alınabilecek midir?
    Evet alınabilecektir. Sahip olunan konutun teminat olarak alınması gerekmektedir.
  • Mortgage sisteminde konut kredisine konu olabilecek konutların özellikleri nelerdir?
    Mortgage sisteminde konut kredisine konu olabilecek konutlar için herhangi bir yaş, semt, fiziki özellikler sınırlaması yoktur. Deprem yönetmeliğine uygun olması gereklidir. Kat irtifaklı ve kat mülkiyetli konutların tamamı yasa kapsamındadır. Yapı kullanma izni olmayan konut kredilerinin ikincil piyasalarda işlem görmesi ile ilgili bir farklılık sözkonusudur.
  • Konut dışında ticari amaçlı kullanılabilecek meskenler mortgage kapsamına girecekler mi?
    Hayır, ticari amaçlı meskenler mortgage kapsamında değildir.
  • Kimler mortgage sisteminden faydalanabilecek?
    Konut edinmek isteyen, kredi geri ödeme borçlarını karşılayabilecek ekonomik güce sahip tüm tüketiciler faydalanabilecektir.