Kampanyalar

Kredi Kartı Aidat iptal Dilekçesi

Son birkaç gün içerisinde kredi kartı yıllık aidatları veya kredi kartı yıllık ücreti hakkında çıkan haberlerin birçok tüketicinin kafasını karıştırmış olabileceğini düşünerek kendi yorumumuzu paylaşmak istiyoruz.

Hürriyet Gazetesinde dün çıkan habere göre Yargıtay 13. Hukuk Dairesi’nin, bankaların müşterilerinden kart ücreti alamayacaklarına ilişkin verdiği karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Gazetenin yaptığı yoruma göre bu emsal kararın yayınlanmasının ardından bankalar müşterilerinden kredi kartı ücreti talep edemeyecekler.

Buraya kadar okuduysanız bu haberin çok güzel bir haber olduğunu düşünüyor olabilir ve bir yerlerden kredi kartı üyelik ücreti veya yıllık aidatı itiraz dilekçesi örneği aramaya başlamış olabilirsiniz. Ancak kazın ayağı tam o şekilde değil.

Yine dün 21.07.2008 tarihinde BDDK Başkanı Bilgin tarafından şahsen yapılan açıklama şu şekilde :

"BDDK, Yargıtay’ın aksi yöndeki kararına rağmen kredi kartının bir hizmet sunumu olduğunu vurgulayarak bankaların yıllık ücret alabileceğini bildirdi. BDDK, ücretin banka ve müşterilerin mutabakatı ile belirlenmesi gerektiğine dikkat çekti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, bankaların kredi kartıyla ilgili yasalardaki hükümlere uyması gerektiğini belirtti. Sözleşmelerin okunabilir büyüklükte puntolarla yazılması gerektiğini belirten Bilgin, kredi kartını bir hizmet olduğunu ve belli bir maliyeti olduğunu vurguladı."


TFR olarak bu habere konu olan vaka açısından incelediğimizde, BDDK başkanı bizce doğruyu söylüyor. Sözleşmede uygun şekilde yer alıyorsa kredi kartı ücreti veya kredi kartı yıllık aidatı tamamen yasal bir uygulamadır (bkz. kredi kartı yıllık ücreti yasal mı ?). Yargıtay 13. hukuk dairesi tarafından verilen kararın örnek gösterilebileceği kararların tüm kredi kartları müşterilerine uygulanması söz konusu olmadığını düşünüyoruz. Mahkeme, banka ile müşteri arasından imzalanan sözleşmeyi incelemiş ve sözleşmede kredi kartı ücreti / kredi kartı yıllık aidatı ile ilgili maddenin kredi kartı kanunu kapsamında sözleşmenin bulundurması gereken asgari şartları taşımadığı gerekçesiyle haksız bulup iptal etmiş.

Eğer siz de kredi kartı sözleşmenizi ilgili kanun çıkarılmadan önce imzaladıysanız ve daha sonra yeni kanuna uygun bir sözleşme imzalamadıysanız itiraz etmeniz (mahkeme yoluyla) durumunda örnek kararı esas alıp iade sağlamanız mümkün. Öte yandan banka ile imzaladığınız sözleşme güncel bir sözleşme ise, yani son üç sene içersinde imzalanmış bir sözleşmeyse ve kredi kartı ücreti veya yıllık aidatı ile ilgili maddenin koyu siyah 12 punto ile yazılmış olması durumunda kredi kartı ücretinizi alamama ihtimaliniz olduğu gibi, mahkeme masraflarını da karşılamak durumunda kalabilirsiniz.

Sonuç olarak kart başına yıllık 35 veya 50 YTL kart ücretini iade almak ile kimse zengin olmaz. Eğer kredi kartınızdan aldığınız tüm hizmetleri (düşük faiz, avantajlı puan kullanımı, ekstra taksit imkanı, avantajlı uçak bileti gibi) düşünüp bunlar için bir bedel ödemenin mantıklı olduğunu düşünüyorsanız, attığınız taş ürküttüğünüz kurbağaya değmeyeceği için pek mantıklı gelmeyecektir.

Eğer kullanmadığınız bir kredi kartı için sizden bir ücret isteniyorsa ve bunun adaletsiz olduğunu düşünüyorsanız, bu konuda ücretin iadesi ve kredi kartının iptali için direk ilgili bankaya başvurmanız mantıklı olacaktır. Kredi kartını kullandığınız banka ile çok uzun zamandır çalışıyorsanız ve sözleşmenizin son kredi kartı kanuna uygun bir şekilde güncellenmediğini biliyorsanız, mahkemeye başvurmadan kredi kartı ücreti iadesi için bankanıza başvurabilirsiniz ancak burda da dikkate alınması gereken konu, bu uğurda yapacağınız masraf ve harcadığınız para karşılığı ulaşacağınız iade miktarına değip değmeyeceği.

Etrafta yazılan çizilenlere bakılırsa, bu itiraz kabul edilse bile geçmişe yönelik ücretlerin iadesi diye bir şey söz konusu değil. Bugün yıllık kart aidatı veya kredi kartı yıllık ücretini iade ettiribilirsiniz, ancak banka size kredi kartı yenileme ücreti, kredi kartı kurye ücreti, kredi kartı basım masrafı adı altında yeni bir ücret çıkartıp, aksine bir mahkeme kararı çıkana kadar bunu tahsil etmeye çalışacaktır.

En mantıklı çözüm kullanılmayan kredi kartlarını kapattırarak en azından bu kartların maliyetlerinden kurtulmak olacaktır. Ancak eğer vaktiniz varsa ve bankaya karşı bir yaptırımınız olduğuna inanıyorsanız kredi kartı ücreti veya kredi kartı yıllık aidatının iadesi için mücadele etmek de, her zaman seçeneklerin arasında yer almaktadır.


Bu durumu karşı aşağıdaki yöntemi kullanarak para iadesi alanlarda var deneyebilirsiniz.

Selam herkese,,Kredi kartı yıllık aidat ücretleri ve Normal bankamatik kartlarının hesap işletim ücretlerinin geri alınması (geriye dönük olarak)
Yapmamız gerekenler
1- Bankanızın müsteri hizmetlerini arayarak,,(kredi kartı yada bankamatik kartı) geçmişe dönük hesap ekstrenizi istiyorsunuz,,(email,fax)
2- Gelen ekstrelerde kesilen yıllık aidat ücretlerini yada hesap işletim ücretlerinin çıktısını alıyorsunuz
3- İkamet ettiğiniz ilçeye bağlı,, tük.hak.heyetine gidip,,Matbu Evrak dilekçesini dolduruyor,, arka tarafına çıktılarınızı ekliyorsunuz,,
4- Pul parasını ödeyip (yazışmalar için alınıyor),, işlemin nezaman biteceği sorulup,,tük.hak.hey.telefon numararasını alıyor,, tşk edip ayrılıyoruz
5- Nasıl haberimiz olacak sorusunada,,Posta ile bize haber gönderiyorlarmış,,(gerçi bana posta hiç gelmedi,,ama arkadaşıma gelmişti) telefonla arada bir arayıp soruyoruz,, yada bulundukları binada
sonuçları panoya asıyorlar,,gelsin paracıklar
6- Bu emek veren arkadaşınızada,, bir Allah Razı olsun demeniz yeterli,,

Aldıklarım
bonus card :125 TL
world card :100 TL
yapıkredi bankamatik :105 TL
TOPLAM: 330 TL





Çabalarınız Meyvelerini vermeye başladı,,Aşağıdaki ekstre BuMé®@NG Arkadaşımızın Ekstredir,,Tebrikler BuMé®@NG
İade Edilen miktar
Garanti: 60 TL
Akbank: 52 TL
TOPLAM: 112