Kampanyalar

Kredi Kartı Borç Ödeme Yolları

Kredi kartı kullanımının belki de en sevimsiz kısmı son ödeme tarihinde veya daha önce kredi kartı borcu ödemesidir.

Kredi kartları tüketicilere ihtiyaçlarını başkasına ait bir parayla karşılama imkanı verdiği için kısa süreli bir haz vermekle beraber hesap kesiminden sonra elimize geçen ekstre ile bu güzel hisler yerlerini bir anda boşluğa bırakıyor.

Kredi kartı borcu öderken dikkat edilmesi gereken konuların başında ödeme yapılan tutarın ekstrede belirtilen asgari ödeme tutarının altında olmamasına özen göstermek geliyor.

Kredi kartı borcu ödemesi sırasında yaşanan sıkıntılar tüketicilerin kredi kartı kullanım devamlığını belirleyen önemli bir kriter olarak gözüküyor. Uzun ve ızdıraplı bir bekleyiş sonunda kredi kartı borcu ödemesini gerçekleştiren tüketicilerin, sonraki dönemde bu kart ile gerçekleştirdikleri harcamaları kademeli olarak azaltıkları gözlemleniyor.

Kredi Kartı Borcu Ödeme YöntemleriPeki tüketiciler kredi kartı borç ödemelerini nereden gerçekleştirebilirler ?

En avantajlı borç ödeme yöntemi olarak internet bankacılığı öne çıkmakta. İnternet bankacılığının pratiklik, ekonomik olması ve zamanı iyi kullanmak açısından önemli avantajları var.

Aylık maaşları banka hesabına yatan hemen herkesin kredi kartı borcu sorgulama, muhtelif ödeme, harcama ve para transferlerini gerçekleştirebilecekleri bir internet bankacılığı hesabı bulunuyor.

İnternet bankacılığı sayesinde, hesabınızın bulunduğu bankadaki kredi kartınızın yanısıra diğer bankalarda bulunan kredi kartlarınızın borçlarını da para transferleri menüsü altından kart numarasına EFT adımını kullanarak ödeme imkanı bulabilirsiniz. İnternet bankacılığı, kredi kartlarınızın hepsinin ödemesini tek bir noktadan yapmaya ve kredi kartı ödemeleri ile ilgili daha organize olmaya imkan veriyor. Bazı bankalarda internet şubesi üzerinden yapılan havale, EFT ve diğer banka kartlarına yapılan ödemelerde cüzi bir masraf kesilse dahi bazılarında hala internet şubesinden gerçekleştirilen işlemlerden masraf alınmıyor. Öte yandan bazı bankaların internet şubesi vasıtasıyla yapılan kredi kartı borç ödemeleri için ekstra puan kazanma imkanı tanımaları da avantajlı olabiliyor. İnternet şubesi kullandığınız bankanın böyle bir avantaj sağlayıp sağlamadığını öğrenmenizi tavsiye ederiz.

Genel kanının aksine kredi kartı borcu ödeme alternatiflerinde pratiklik açısından telefon bankacılığı pek öne çıkmıyor. Bunun en önemli sebebi bankaların havale ve EFT gibi telefon bankacılığı üzerinden gerçekleştirilen para transferlerinde internet işlemlerinden çok önce müşterilere maliyet yansıtmaya başlamış olmaları. Bunun yanısıra bankalar, vardiya sistemi kullanarak 7/24 telefon bankacılığı hizmeti vermenin maliyetli bir hizmet olduğunun farkına varmış olacaklarki telefon bankacılığı kullanımını teşvik edecek tüm uygulamaları iki sene öncesinden başlayarak sistematik olarak yavaşlatmaya başladılar. Çok motiveyim, uzun bekleme süreleri ve karışık telefon menülerine rağmen kredi kartı borcumu telefon bankacılığı üzerinden rahatlıkla öderim diyorsanız internet bankacılığı üzerinden gerçekleştirebileceğiniz tüm kredi kartı borç ödeme işlemlerinin aynılarını telefonla da gerçekleştirebilrsiniz. Gelişmiş sesli yanıt sistemleri olan Yapı Kredi gibi bankalarda kredi kartı numaranızı ve şifrenizi biliyorsanız hiçbir müşteri temsilcisini beklemeden vadesiz mevduat hesabınızdan kredi kartı borcunuzu ödeyebilirsiniz.

Kredi kartlarında Chip & Pin kullanımının devreye girmesi ve bankaların yeni nesil ATM makinalarını devreye alması ile birlikte ATM'leri kullanarak kredi kartı borcunu ödeyenlerin sayılarında net bir artış gözlemlemek mümkün. Yeni nesil ATM makinaları sayesinde hesabınıza para yatırırken veya kredi kartı borcununuzu öderken yatırılan para direk hesaba geçiyor. ATM, zamanlamayı doğru yapmanız ve yatıracağınız paraların kırışık olmaması durumunda en süratli para yatırma kanalları arasında sayılabilir.

Eski nesil ATM'lerden ise para yatırma süreçlerinde paralar zarf içersinde makinaya beslendiği için hesaba yatırılması için ATM'in bağlı bulunduğu şube çalışanları tarafından açılarak yatırılan paraların sayılması; kontrol edilmesi ve hesaplara geçmesi saatler alabiliyordu. Bu tip eski nesil ATM'lere hala rastlanıyor olsa dahi bankalar gerçekleştirdikleri yeni alımlar ile sayılarını gün geçtikçe azaltmaya başladı.

Bankalar vadesiz mevduat hesabı olan kredi kartı müşterilerine aynı zamandan ATM'ler vasıtası ile hesaplarından kredi kartı borçlarını ödemelerini gerçekleştirme imkanı da veriyorlar.

Son dört yıl boyunca bireysel alanda hizmet veren hemen her banka sizin yerinize otomatik olarak fatura veya kredi kartı borç ödemelerinizi gerçekleştiren, aynı zamanda sizin yerinize otomatik fon alım satımı gerçekleştirerek paranızı değerlendiren ürünleri tasarlayıp kendi çaplarında kampanyalar ile tüketicilere sundular. Elma hesabı, ayva hesabı derken fatura ödeme kolaylıkları nedeniyle en az bir banka ile hesap ilişkisi olan tüketicilerin çoğunun, yukarıda tarifini verdiğimiz ürün sahipliği mevcuttur. Bu ürünü oluşturan özelliklerden bir parçası olan vadesiz mevduat hesabının olması durumunda yine aynı bankaya ait kredi kartını borcunun tamamının veya asgari tutarını otomatik olarak çekilmesi mümkün. Hesapta mevduat bıraktığınız zaman son ödeme tarihinde sistem otomatik olarak ödeme miktarını çekiyor.

Kredi kartın borcunun ödenmesi için otomatik ödeme talimatı vermenin en büyük handikapı, kredi kartı sahiplerinin bir süre sonra hesap ekstrelerini takip etmeyi bırakmalarıdır. Unutulmamalıdır ki eğer tüketici finansman ürünlerinden biri kullanıyorsanız, kullandığınız tüketici finansman ürününe ait ekstrelerden ilgili aya ait hareketlerinizi incelemeniz gerekmektedir. Aksi taktirde sizden kaynaklanmayan aksaklıklar yüzünden çeşitli maliyetler yüklenmiş olabilir ve siz bunun farkında bile olmayabilirsiniz.

Örnek vermek gerekirse; sistemsel sorunlar nedeniyle banka otomatik ödeme talimatınıza rağmen kredi kartı borcunuzu hesabınızdan çekmemiş olabilir ve burdaki gecikmeden kaynaklanan faiz size yansıtılmış olabilir. Güvenlik ve performans nedenlerinden dolayı bankalar genel olarak kullandıkları bankacılık sistemi ile kredi kartı paketini ayrı sistemlerde tutmayı tercih ediyorlar; çünkü kredi kartı operasyonel sistemlerinde çalışan karmaşık hesaplamalar ve dış sistemlerle gerçekleşen mesajlaşmalar bankacılığa kıyasla çok daha yoğundur. Genelde iki sistemi ayrı tutup, muhasabe entegrasyonu ile iki sistemi konuşturmayı tercih ederler. İki ayrı sistemden bahsettiğimizde, bu iki sistemin arasında iletişimde yaşanan aksaklıklar zaman zaman müşteri mağduriyetlerine sebep olmaktadır. Bu mağduriyetleri minimize etmek için aylık ekstreleri incelemeye zaman ayırmak ve dikkatinizi çeken kalemler için bankanızla irtibata geçip bilgi almak kritik önem taşır.

Şubeden nakit ödeme, sokaktan geçen ve banka ile ilişkisi olmayan tüketicilerin kredi kartı ödeme şeklidir. Bu devirde banka kullanmayan kaldı mı diye düşünebilirsiniz ancak Türkiye kredi kartı müşterilerine baktığımızda hala büyük bir çoğunluğu bu ödeme şeklini tercih etmektedir. Ülkemizde yerleşik hane halkının bir çoğu hala kredi kartı borcu gibi düzenli ödemelerini gerçekleştirirken kapıcı ve ofis boyları kullanmakta. Şirkette veya yaşadığınız apartmanda parasını haketmek için size yeterince hizmet etmediğine inandığınız birini bulup eline fatura, ekstre ve yeterli miktar parayı tutuşturup bankaya gönderiyorsunuz. Gönderdiğiniz kişi ödemeyi gerçekleştiriyor makbuzunu alıyor ve para üstü ile size geri getiriyor. Tıpkı Garanti Bankası internet şubesindeki Robetro Carlos gibi.

Türkiye'de bankacılık işlemlerini internet, ATM ve telefon bankacılığı üzerinden gerçekleştiren tüketicilerin sayısının sürekli artan bir trendde olmasına rağmen bu kanalları kullanmaktan güvenlik veya teknolojik nedenlerden dolayı çekinen insan sayısı hala oldukça çok yüksek ve şubeden nakit ödeme daha önümüzdeki birkaç sene liderliği kimseye kaptırmayacak gibi gözüküyor.

Şubeden nakit ödeme kapsamına giren bir başka metod ise kredi kartı borcunun PTT Bank aracılığı ile ödenmesi. Yap Kredi Bankası hariç Türkiye'de kredi kartı hizmeti veren bankaların hemen hepsi tahsilatlarında bir kanal olarak PTT Bank şubelerini kullanmakta.

Kredi kartı tahsilatlarında PTT bank'ı kullanan Citibank, Kuveyt Türk, Yapı Kredi Bankası, BankAsya, Halkbank, Anadolu Bank, Vakıfbank, Finansbank, Denizbank, Fortisbank, İş Bankası, TEB, Tekstil Bank, Garanti Bankası, HSBC, Şekerbank, Türkiye Finans Katılım Bankası, Akbank, Oyakbank gibi bankalar ve katılım bankaları bulunmakta.

Sonuç olarak kredi kartı borcunuzu hangi kanaldan ödeyeceğinize karar verirken önemli olan sizin için en pratik ve ekonomik olanı tercih etmenizdir. Bu tercihiniz ne olursa olsun dikkat etmeniz gereken en önemli konu yatırdığınız tutarın asgari ödeme tutarının altında olmamasıdır.